Erato – domaća chatbot platforma

S razvojem onoga čime se bavimo danas krenuli smo spontano i slučajno proučavajući Siri prije nekoliko godina. Kao programera i lingvisticu jako su nas zainteresirali “sposobnost” i razina razumijevanja virtualnih sugovornika te izazov rješavanja brojnih problema u obradi prirodnih jezika, osobito u manjem jeziku kao što je hrvatski. Eduard je odrastao u informatici i ima dvadeset pet godina programerskog iskustva, a Nevena je diplomirala engleski i hrvatski jezik i doktorandica je lingvistike pa je hvatanje u koštac s ovakvom problematikom bio prirodan smjer obostranih interesa.

 

Cilj nam je u početku bio osmisliti i razviti temeljni jezični algoritam koji će biti primjenjiv i lako prilagodljiv za druge jezike jer smo od početka imali viziju o višejezičnosti tehnologije, a onda smo od te temeljne strukture gradili rječnike i dubinsku sintaksu. I tako je nastao EratoExpert, tehnologija razumijevanja prirodnog jezika, koja može imati različite oblike i primjene. Glavna je zajednička crta svih oblika primjene olakšati svakodnevnu muku svih nas – brzo i precizno pretraživanje informacija ili zadavanja naredbi bez potrebe korištenja ključnih riječi. Naime, vrlo se često suočavamo s potrebom pronalaska informacija o različitim službama i uslugama kojima se koristimo, a na stranicama poduzeća ili tijela državne uprave ne uspijevamo naći potrebnu informaciju putem ključnih riječi pa smo prisiljeni telefonom ili mailom kontaktirati službu za korisnike, što se obično čeka i ne rezultira rješavanjem problema onda kad nam je potrebno.

 

Kao najočitiji oblik implementacije tehnologije nameću se upravo chatboti, putem kojih se korisnici mogu trenutačno informirati o onome što ih zanima i to koristeći se svakodnevnim jezikom. Chatbote smatramo izvrsnim alatom koji donosi brojne koristi za korisnika i za pružatelja usluga. Globalno gledano, oni su već neko vrijeme standard i koriste ga brojna poduzeća, a vidimo da se polako ali sigurno uvode i na naše tržište.

 

 

 

Razvili smo vlastitu platformu za izradu chatbota na erato.hr, gdje bilo tko, čak i neprogrameri, može za sebe i svoje poslovanje izraditi chatbot kroz intuitivno i jednostavno sučelje. Kroz platformu korisnici mogu u izradi chatbota koristiti različite elemente i multimedijske sadržaje, jednostavno osmisliti dijalošku strukturu, uključujući i prirodne elemente ljudske komunikacije kao što su potpitanja i skakanje s tema na temu tj. s konteksta na kontekst, a zahvaljujući našoj tehnologiji NLP-a koja stoji u pozadini svakog chatbota bez potrebe za posebnim prilagodbama, maksimalno povećati vjerojatnost točnog odgovora na pitanja korisnika te tako maksimalno povećati njihovo zadovoljstvo korištenjem chatbota. Dakako, postoji mogućnost izrade chatbota po narudžbi i željama pružatelja usluga pa tako i prilagodbe pojedinih jezičnih modula, a s obzirom na to da developerima nudimo pristup preko naših API-ja, moguće su i custom implementacije.

 

Tehnologiju smo razvili za hrvatski jezik, a u tijeku je razvoj engleskoga i srpskoga jezika. Trenutačno se chatboti koji izradite na našoj platformi mogu u nekoliko linija koda integrirati u postojeće web stranice ili aplikacije ili biti stand-alone aplikacije za iPhone i Android uređaje. Uskoro ćemo omogućiti i integraciju s Facebook Messengerom i drugim messenger servisima.

 

Kad je riječ o dugoročnim planovima, svakako ćemo se širiti na druge jezike, ponajprije jezike regije i veće svjetske jezike, a cilj nam je razviti i knowledge graph, to jest mogućnost da chatbot sam generira odgovor iz postojeće baze znanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.